Eerste Electrische Zonnebloemauto

Zonnebloemauto’s gaan op groen

Maarten van Ooijen, wethouder zorg, welzijn en sport van Utrecht, onthulde gisteren samen met Zonnebloem Ambassadeur Anita Witzier de allereerste elektrische Zonnebloemauto. Van Ooijen: “Mobiliteit is belangrijk voor bereikbaarheid van je familie en netwerk. Een ritje met een elektrische Zonnebloemauto is belangrijk om samen met en van elkaar te genieten.” Nationale Vereniging de Zonnebloem maakt de eerste 100% elektrische rolstoelhuurauto in Nederland mogelijk. De drie auto’s worden aangeboden door energiebedrijf Vattenfall, dat ook de laadkosten voor huurders voor zijn rekening neemt. Vandaag werden de Zonnebloemauto’s officieel aan de vereniging overgedragen.

Sinds 2014 verhuurt De Zonnebloem aangepaste auto’s voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn. In de auto’s is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel, plus maximaal 4 andere personen, waardoor ook mensen in een rolstoel of scootmobiel gezellig samen op pad kunnen. Verdeeld over Nederland heeft de vereniging inmiddels 50 rolstoelhuurauto’s gerealiseerd.

Duurzame samenwerking

Voor het eerst krijgt de vereniging de beschikking over elektrische rolstoelhuurauto’s. De drie voertuigen komen te staan in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. “Vattenfall heeft zich ten doel gesteld om binnen één generatie fossielvrij leven, wonen en reizen mogelijk te maken en daar hoort duurzaam vervoer voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel natuurlijk ook bij.” zegt Bram Drewes, directeur Customer Experience van Vattenfall. “Ik ben trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan zowel fossielvrij leven als het verbeteren van de mogelijkheden en mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking.” Wethouder Van Ooijen juicht dit iniatief toe: “Als Gemeente hebben wij maatschappelijke allianties nodig om samen met De Zonnebloem, Vattenfall, Welzorg Auto op Maat en Boogh langdurig duurzaam samen te werken.”

Zonnebloemauto klaar voor de toekomst

Toon Wouters, voorzitter Zonnebloemafdeling Utrecht Stad: “De Zonnebloemauto geeft huurders bewegingsvrijheid doordat we flexibel, betaalbaar aangepast vervoer mogelijk maken. Mooi dat we dit met het oog op de toekomst dankzij deze samenwerking met Vattenfall op een duurzame manier kunnen doen.”

Bewegingsvrijheid

De reservering voor de rolstoelauto kan online of telefonisch worden gedaan. Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Boogh, De Paraplu aan de Van Bijnkershoeklaan 10 in Utrecht. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste 100 km inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle laadkosten zijn inbegrepen. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Utrecht en omgeving.

Samenwerking met Welzorg

Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg Auto op Maat. Dat is de specialist op het gebied van autoaanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking. Edward Dijkhuizen: “Welzorg Auto op Maat denkt graag mee in duurzaamheidsvraagstukken en met het bouwen c.q. aanpassen van deze geweldige elektrische rolstoelhuurauto’s bereiken wij een nieuwe toekomstige fase van elektrisch vervoervraagstukken. Dit daagt ons als organisatie uit onze dienstverlening toekomstbestendig te organiseren.”

Informatie over de Zonnebloemauto

Meer informatie over de Zonnebloemauto en hoe deze te huren? Klik HIER.